Planetarele auto reprezinta componente ce se intalnesc astazi la toate masinile, chiar daca in trecut acestea erau prezente doar la autovehiculele cu tractiunea pe fata.

Planetara este un ax cardanic cu doua articulatii la capete, numite capete de planetara (extern si intern). Planetara reprezinta o piesa importanta a sistemului de transmisie, al carei rol este acela de a duce energia cinetica a motorului la roata.

Articulatiile dintre capetele de planetara si axul cardanic se realizeaza prin intermediul unor tripode, acestea din urma reprezentand piese cu cate 3 rulmenti, care permit continuarea rotatiei chiar daca volanul se invarte. Aceste articulatii sunt protejate de un burduf de cauciuc, care tine vaselina la interior.

La o masina cu tractiunea pe fata, planetarele ies direct din cutia de viteze, in timp ce la o masina cu tractiunea pe spate din cutia de viteze iese un cardan care ajunge intr-un diferential din care mai apoi ies planetarele care transmit miscarea de rotatie rotilor din spate.

a    b

In majoritatea cazurilor, daca se circula normal cu o masina cu tractiunea pe spate, planetarele nu se vor strica. In schimb, planetarele unei masini cu tractiunea pe fata, care vireaza, punand o forta suplimentara pe articulatia planetarei se vor strica la un anumit moment. Cand se intampla acest lucru se aude un zgomot asemanator unui bocanit.

De asemenea, tripoda se uzeaza in timp si cedeaza. Acest lucru se intampla atunci cand burduful planetarei se deterioreaza si patrunde praful, tripoda fiind astfel supusa unui proces profund de uzura.
Pentru prelungirea duratei de viata a planetarelor se recomanda evitarea accelerarii puternice in momentul in care rotile sunt virate.
Daca intampinati orice fel de problema cu planetarele masinii pe care o conduceti sau daca detineti o masina mai veche si doriti sa va asigurati ca planetarele nu s-au deteriorat, apelati la service-urile auto MERIDIAN, pentru o inspectie detaliata a acestora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s